Roskilde-aktuel rockstjerne vil gøre dig glad

Foto af Billy Farrell/Ritzau Scanpix

Af Alexander Jonassen

​I aften kan du høre ham på Hovedbiblioteket i København.

Normalt er jeg ikke så begejstret for rockstjerner, som pludselig beslutter sig for at redde verden.

Det klinger nemlig hult, når U2-forsangeren Bono prædiker world peace samtidig med at store dele af hans egen formue er placeret i skattely.

Men hvis der er én stjerne, som alligevel kan få mig til at spidse øre, så skulle det nok være David Byrne.

Måske siger hans navn dig ikke noget, men som forsanger i det hedengangne band Talking Heads, er David Byrne en af de mest betydningsfulde alternative pop- og rockkunstnere, denne planet har fostret.

Du har helt sikkert rystet rumpetten til det her nummer:

Det er dog ikke, fordi den gamle sølvræv spiller på dette års Roskilde Festival, at jeg skriver denne artikel. Nej, det skyldes, at du i aften kan opleve ham live på Hovedbiblioteket i København.

Ikke som musiker, men som glædesprædikant.

David Byrne har nemlig sat sig for at gøre verden til et bedre stede at leve.

“Jeg forestiller mig, at der er mange som for tiden frygter, at jorden er ved at gå under. Når jeg vågner om morgenen og kigger i avisen, udbryder jeg altid “oh, no!” og er deprimeret halvdelen af dagen,” skriver han indledningsvist på hjemmesiden reasonstobecheerful.world.

Og det er netop grunden til, at David Byrne har startet sit nye projekt ‘Reasons To Be Cheerful’.

Han mener ganske enkelt, at der er behov for, at vi begynder at samle på positive nyheder.

Jo, bevares. Selvfølgelig vil han også gerne promovere sit kommende album ‘American Utopia’, som kommer på gaden 9. marts, men det er blot en bisætning i den her forbindelse.

Det primære budskab er, at han vil gøre dig og mig mere glade ved at sætte mere fokus på gode ting, der sker.

På sin hjemmeside opfordrer David Byrne derfor alle til at indsende eksempler på udviklingsprojekter og initiativer fra hele verden, som rent faktisk gør en forskel.

Projekter, som allerede har bevist deres værd på den ene eller anden måde, og som let kan flyttes på tværs af landegrænser og kulturer.

Eksempelvis fremhæver han et eksperiment, som den portugisiske regering startede for 15 år siden. Dengang regeringen valgte at legalisere alle stoffer, hvilket i dag har betydet en kraftig nedsættelse i antallet af heroinmisbrugere og et fald på 85 procent i antallet af dødelige overdoser.

Og så er der busstationerne i Colombia, som med meget få midler er blevet omdannet til kulturelle samlingspunkter for de fattigste borgere.

Det er den her slags projekter, som David Byrne er begyndt at samle på. Eller, som han selv udtaler det:

“Der foregår faktisk en masse opmuntrende tiltag og ting rundt om i verden – de har givet mig håb, og jeg vil gerne dele med alle andre,” siger han på Facebook-eventet.

Arrangementet Reasons To Be Cheerful med David Byrne, starter klokken 20.00 i aften og er gratis. Dørerne åbner klokken 19.00, hvis du vil være sikker på at få en plads.

June Radio David Byrne Radio Presents: Everyone Does Everything (Afro Psychedelic 2.0)

More Info